Willem Reinders Reindersma. Geboren in 1776, overleden in 1866

Willem Reinders Reindersma. 1776-1866 (2)
Willem Reinders Reindersma
1811 Willem Reinder Reinderma. Naamsaanneming
De aanvraag voor de naamverandering.

Willem Reindersma mijn  grootvader, werd geboren in 1877 in Tolbert, Groningen.
Zijn vader Reinder Reindersma werd geboren in 1847 en was dus 30 jaar toen Willem ter wereld kwam. Willems moeder heette Aukjen Reindersma. Reindersma was de naam van haar echtgenoot én haar meisjesnaam.
Bij het familiearchief van Reinder Reindersma, hij is de oudste zoon van Willem Reindersma, bevond zich een document waar de familienaam Reindersma werd uitgespit. Een document van 8 bladzijden was het en de verschillende takken van de Reindersma’s werden hierin beschreven. Ik ga er van uit dat Reinder Reindersma dit document heeft geschreven.
Heel in het kort komt die Reindersma geschiedenis volgens dat document op het volgende neer:

Het Doopsgezinde geslacht Reindersma komt uit Oost-Friesland, de zg. Friesche Wouden, dit is de regio Drachten. Er is niet bekend waar deze bewoners oorspronkelijk vandaan komen, maar het vermoeden bestaat dat een mennistenkolonie, die om geloofsredenen vervolgd werd zich in de 16e eeuw heeft gevestigd in de ontoegankelijke veengebieden rondom Drachten.
De stamvader van het geslacht is Reynder Oenes. Na de beschrijving van Reynder Oenes volgt er een ingewikkeld verhaal over allerlei verschillende takken van de Reindersma’s om op een gegeven moment uit te komen bij Willem Reinders. Hij is mijn oud-vader. Hij werd in 1776  geboren en huwde met Antje Sakes Rinsma. Zij woonden in Ureterp in Friesland, dat ligt in de buurt van Drachten. Zij kregen 6 kinderen. In 1811 heeft Willem Reinders de naam Reindersma aangenomen. Dit was een verplichting in verband met de oproep van Napoleon dat iedereen in Nederland vanaf 18 augustus 1811 met een achternaam geregistreerd moest zijn.  Willem Reinders Reindersma overleed in 1866, hij was toen bijna 90 jaar. Willem Reinders is tegen het einde van zijn leven op de foto gezet. Dat moet dus vóór 1866 geweest zijn, want toen is hij overleden. Dat feit zegt dat Willem Reinders Reindersma welgesteld was, het was in die tijd ontzettend duur om een portret te laten maken.

1992-093 (1)
Ureterp

De potloodtekening vond ik op internet. Het onderwerp is Ureterp.  Hierbij de beschrijving:

behorend bij tekeing Ureterp

7 Comments

 1. wat leuk als je je eigen naam intypt in google. Voor zover ik weet, is er maar één familie in Nederland met de familienaam Reindersma. Iedereen me de familienaam Reindersma is verwant aan ellkaar. Ik heb de stamboom, gekregen van mijn vader die teruggaat naar begin 1800. Indien u dit wilt kan ik u die doen toekomen. Deze stamboom is in de jaren 50/60 uitgezocht door iemand met de familienaam Reindersma in de archieven van de kerken en gemeenten . Dus nog voor het internet.
  Zondermeer leuk. Hartelijke groet, Bart Reindersma, zoon van Jan Plantinus Reindersma, geboren 20 februari 1922 en overleden in juni 1995.

 2. Willem Reinder Reindersma (1776-1866) trouwde in 1803 met Antje Sakes Rinsma (1784-1860).
  Zijn broer Sietze Reinder Reindersma (1774-1822) trouwde in 1811 met haar zuster Aukje Sakes Rinsma (1785-1858)

  Reinder Sakes Reindersma (1847-1933) kleinzoon van Willem & Antje trouwde in 1870 met Aukjen Sakes Reindersma (1848-1927) kleindochter van Sietze & Aukje. Hun kleindochter Aukjen Heilke Reindersma (1912-2005) is de moeder van de schrijfster van dit interessante blog.

  Vriendelijke groeten, Henri Bik

 3. Dat is een goede suggestie. Dank! De tekening is natuurlijk wel te zien vóór het openen van het blog, bij het overzicht, maar niet meer als het geopend is om te lezen.
  Ik heb het veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s