

Willem Reindersma mijn grootvader, werd geboren in 1877 in Tolbert, Groningen.
Zijn vader Reinder Reindersma werd geboren in 1847 en was dus 30 jaar toen Willem ter wereld kwam. Willems moeder heette Aukjen Reindersma. Reindersma was de naam van haar echtgenoot én haar meisjesnaam.
Bij het familiearchief van Reinder Reindersma, hij is de oudste zoon van Willem Reindersma, bevond zich een document waar de familienaam Reindersma werd uitgespit. Een document van 8 bladzijden was het en de verschillende takken van de Reindersma’s werden hierin beschreven. Ik ga er van uit dat Reinder Reindersma dit document heeft geschreven.
Heel in het kort komt die Reindersma geschiedenis volgens dat document op het volgende neer:
Het Doopsgezinde geslacht Reindersma komt uit Oost-Friesland, de zg. Friesche Wouden, dit is de regio Drachten. Er is niet bekend waar deze bewoners oorspronkelijk vandaan komen, maar het vermoeden bestaat dat een mennistenkolonie, die om geloofsredenen vervolgd werd zich in de 16e eeuw heeft gevestigd in de ontoegankelijke veengebieden rondom Drachten.
De stamvader van het geslacht is Reynder Oenes. Na de beschrijving van Reynder Oenes volgt er een ingewikkeld verhaal over allerlei verschillende takken van de Reindersma’s om op een gegeven moment uit te komen bij Willem Reinders. Hij is mijn bet-bet-overgrootvader. Hij werd in 1776 geboren en huwde in 1811 met Aukje Sakes Rinsma. Zij woonden in Ureterp in Friesland, dat ligt in de buurt van Drachten. In 1811 heeft Willem Reinders de naam Reindersma aangenomen. Dit was een verplichting in verband met de oproep van Napoleon dat iedereen in Nederland vanaf 18 augustus 1811 met een achternaam geregistreerd moest zijn. Willem Reinders Reindersma overleed in 1866, hij was toen bijna 90 jaar. Willem Reinders is tegen het einde van zijn leven op de foto gezet. Dat moet dus vóór 1866 geweest zijn, want toen is hij overleden. Dat feit zegt dat Willem Reinders Reindersma welgesteld was, het was in die tijd ontzettend duur om een portret te laten maken.

De potloodtekening vond ik op internet. Het onderwerp is Ureterp. Hierbij de beschrijving:
Dat is een heleboel inormatie. Echt goed lezen kan ik de kaarten (nog) niet, maar ik ga me daar eens in verdiepen. Dank!
Je kunt ook de landerijen zoeken op hisgis.
Dan krijg je alle landerijen van Willem in beeld.
Hieronder de link
http://194.171.192.4/?db=nederland&ranf=Fryslan&layer=620Kadaster+1832+gebouwen+fryslan&layer=630Kadaster+1832+percelen+fryslan&style=0&style=0&useGM=1&fn=provincie&fv=fryslan
Als je doorlinkt, dan zoek je bij D764, en zie je dat hij een grote boerderij in bezit had.
Mooi. Er zijn voor de speurders meer tekeningen door Jan Planting van Ureterp gemaakt.
Als bekend is waar de boerderij van Willem heeft gestaan, dan is via deze link:
http://kaarten.tresoar.nl/minuutplans.php
de boerderij met landerijen te vinden in de kadastrale kaart van 1832
Dat is een goede suggestie. Dank! De tekening is natuurlijk wel te zien vóór het openen van het blog, bij het overzicht, maar niet meer als het geopend is om te lezen.
Ik heb het veranderd.
Wellicht is het ook leuk om de tekening hier zelf bij op te nemen en niet alleen de beschrijving