Inleiding.
Dit verhaal is onderdeel van mijn blog over de Planten- en Dierentuin in Batavia. In een introductieblog heb ik al iets uit de doeken gedaan over de achtergronden van deze serie blogs over dit onderwerp:
De planten- en dierentuin in Batavia. 1880-1905. Introductieblog.
Een virtueel bezoek aan de Planten- en Dierentuin.
In dit blog ga ik virtueel met de lezer de Planten- en Dierentuin in Batavia bezoeken.
Één van de doelen van het in 1864 opgerichte Genootschap van de Planten- en Dierentuin in Batavia was het bevorderen van het ‘gezellig verkeer’.
Men verstond daaronder onder anderen het organiseren van muziek- dans- en toneeluitvoeringen.
Voor de muziek bestonden die uitvoeringen vaak uit
- Stafmuziek, waaronder verstaan wordt muziek gespeeld door het muziekkorps van een legeronderdeel.
- En niet militaire muziek, die vaak ook werd gespeeld door een muziekgezelschap dat was samengesteld met musici van het stafmuziek gezelschap.
Ook musici, die niets met een legeronderdeel te maken hadden kwamen in de Planten- en Dierentuin optreden.
In de Indische kranten werden deze uitvoeringen altijd van te voren aangekondigd. Vaak werd daar een speellijst bij opgenomen.
Met behulp van die speellijsten ben ik op zoek gegaan naar de muziek. Daarvoor heb ik het YouTube kanaal ingeschakeld.
Omdat er nogal eens muziek werd uitgevoerd die gecomponeerd was door de leiding van het gezelschap was deze niet te vinden. Maar er werden ook vaak muziekstukken gespeeld van alom bekende componisten. En van deze muziek heb ik gelukkig vele uitvoeringen gevonden. Natuurlijk niet met de musici die daar ter plekke speelden, helaas van die uitvoeringen zijn geen opnames beschikbaar. Maar wel van meer hedendaagse musici.
Muzikale herinneringen aan mijn vader.
Het is misschien leuk om te vertellen dat het samenstellen en schrijven van dit verhaal mij vooral zoveel genoegen verschaft omdat hierdoor mijn vader heel erg in mijn herinnering naar boven komt.
Als kind luisterde ik dolgraag naar de muziek die mijn vader opzette. Hij had een voor die tijd grote LP collectie en heel veel van de muziek die ik op YouTube opzocht draaide hij indertijd ook. Ik ben een groot muziekliefhebber, mijn voorkeuren zijn breed en in mijn ogen is de basis voor mijn liefde voor muziek gelegd door mijn vader.
Gaat u met mij mee naar de Planten- en Dierentuin in Batavia voor een virtueel bezoek?
Mijn dos a dos is geparkeerd bij de ingang van het park en het is een uur of tien in de morgen.

Na een korte wandeling komen wij aan bij het hoofdgebouw van de Planten- en Dierentuin. Er bevindt zich een mooie toegangsdeur met een overdekte ruimte.

De voorstelling gaat beginnen.
Hier staat de ‘stafmuziek’ en speelt haar stoere marsmuziek. Er zijn wat stoelen klaargezet.
Het programma gaat beginnen:
De stafmuziek is uitgespeeld en we gaan naar binnen….. in de grote feestzaal zien we het grote podium achterin, daar eindigt dit virtuele muziekfestijn, straks zal op het podium het Strauss orkest plaatsnemen en dan gaat vanaf dat moment het bal van start.

Wij kunnen daar luisteren, wij kunnen daar dansen, de wals natuurlijk en ook de polka en de quadrille. Natuurlijk is de Straussfamilie de grootste leverancier van dit Strauss concert. Een paar andere componisten zijn ook van de partij zoals bijvoorbeeld Waldteufel en Lanner.
Deel twee van de voorstelling. Voor de pauze.
Maar eerst naar een andere hoek van de feestzaal. Daar zit een orkest dat allerlei soorten muziek speelt. Lichte muziek, wat zwaardere muziek, ouvertures van opera’s, pianomuziek, liederen enzovoort. Ook hier zijn stoelen neergezet.
Het programma gaat beginnen!
PAUZE
Het is pauze en u kunt de benen even strekken na al deze muziek. Als u even de zaal uitloopt kunt u versnaperingen krijgen en drinken bestellen bij de firma Cavadino.
Er zijn bijvoorbeeld sausijsbroodjes en croquetten te koop. Ook is er schildpadsoep met brood en haringsalade te verkrijgen.
Over een halfuurtje wordt u weer terugverwacht in de zaal.
Ik hoop dat u na deze pauze weer zult genieten van het tweede deel van het Planten- en Dierentuin orkest.
De pauze is voorbij.
Het programma van het orkest van de Planten- en Dierentuin is met de Leichte Kavallerie van Franz von Suppé ten einde gekomen.
Tijd voor het diner.
Het is weer tijd voor een pauze.
Gelukkig heeft de firma Cavadino voor een aantal heerlijke diners gezorgd waaruit u kunt kiezen. Er zijn 3 keuzemogelijkheden:
Kiest u maar!
Ik hoop dat het diner u goed heeft gesmaakt.
Het wordt tijd voor de grote afsluiting van deze muzikale dag in de Planten- en Dierentuin van Batavia.
Het Straussorkest heeft plaatsgenomen op het grote podium en de dansvloer ligt klaar.
Natuurlijk wens ik u heel veel dansplezier deze avond. Zo nu en dan zult u wel even uit willen rusten. Daar is op gerekend… ook hier staan stoelen klaar.
Misschien wilt u tussen de muziek door een avondwandelingetje door het park maken. De verlichting is aan!

En… mocht u tussen het luisteren, dansen en wandelen nog eens even iets willen eten, de firma Cavadino staat buiten voor u klaar met heerlijke hapjes en drankjes.
Het bal gaat beginnen.
Laat is het….. heel laat! Straks komt de zon op en ik ga mijn dos a dos weer opzoeken en vertrek naar huis.
Het bal is afgelopen en ik hoop natuurlijk zeer dat u heeft genoten van deze virtuele muzikale avond in de Planten- en Dierentuin van Batavia.
Nog een muzikale herinnering aan mijn vader.
Tenslotte wil ik graag nog één muzikale herinnering met u delen. Een herinnering die niet direct te maken heeft met de Planten- en Dierentuin maar wèl met mijn vader. Ik vertelde u al dat ik vele muzikale herinneringen met hem deel en er is één die ik heel erg koester. De ouders van mijn vader Samuel Johannes Cornelis, heetten Eduard Willem en Helena Carolina. In 1967 gaf de ‘zangeres zonder naam’, de artiestennaam van Mary Servaes, een lied uit dat ‘Eduard en Helena heette. Ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat ik dit schone lied samen met mijn vader in de auto zong.
