1936. Olympische winterspelen in Garmisch-Partenkirchen. Mijn vader Sam Dunlop was deelnemer én vlaggendrager. Deel 4

Een zwarte rand.

In 1936 vonden de Olympische winterspelen plaats in Garmisch Partenkirchen in Zuid-Duitsland. Datzelfde jaar speelden de olympische zomerspelen zich af in Berlijn.

Allebei de sportevenementen hadden een aanzienlijk zwarte rand.
De spelen werden namelijk georganiseerd door het Duitsland van de Nazi’s, van Hitler. In 1933 was Hitler Reichskanzler geworden.
De spelen waren in 1931 al aan Duitsland toegewezen. Toen was Hitler nog geen Reichskanzler. Er zijn in 1933 stemmen opgegaan om de spelen te verplaatsen. Dat is echter niet gebeurd. Duitsland kon het toch organiseren maar Hitler moest wel toezeggingen doen, o.a. om geen toespraken te houden. Daarnaast werd de Duitsers duidelijk gemaakt dat er absoluut geen onderscheid gemaakt mocht worden tussen sporters van verschillende rassen.
Nederland heeft overwogen om de spelen te boycotten, dat is uiteindelijk niet gebeurd. Niet voor de Winterspelen en ook niet voor de Zomerspelen.
Op de winterspelen is wat de aankleding van de sportcomplexen betreft door de Duitsers natuurlijk wel propaganda gemaakt voor het naziregime.

Er is ook propagandamateriaal dat niet prominent aangeeft dat het om Nazi Duitsland gaat:

Nederland doet mee aan de olympische winterspelen 1936.

Nederland en de olympische winterspelen 1936 in het kort:


bron: https://nocnsf.nl/olympische-spelen/garmisch-partenkirchen-1936

Sam Dunlop, mijn vader, deelnemer en vlaggendrager.

En dan nu het verhaal waar het om draait. Namelijk mijn vader Samuel Johanne Cornelis Dunlop, Sam, was één van de deelnemers van de olympische winterspelen in Garmisch Partenkirchen.
Hoe kwam dat zo heb ik mij regelmatig afgevraagd. Zelf sprak hij daar zelden of nooit over, maar er zijn natuurlijk wel enige vage verhalen in de familie rondgegaan. Ik heb geprobeerd dat met enige fantasie een beetje te reconstrueren.
Sam studeerde in die tijd in Leiden. Hij deed medicijnen en was daar in 1930 mee begonnen. Hij woonde tijdens die studie op kamers in Leiden, maar kwam ook veel thuis bij zijn ouders in Bloemendaal. Daar deed hij heel veel aan sport, hockey, cricket, golf, zo nu en dan voetbal geloof ik en verder was hij in Leiden, waar hij lid was van het L.S.C. (Leids Studenten Corps) en ook nog lid van de studenten motorclub.
Daar heeft hij Willem Johan Gijsbert baron Gevers leren kennen. Die studeerde rechten in Leiden en was ook lid van het L.S.C.
In een krantenartikel in het Parool van 4 februari 1984 vond ik het volgende verhaal
opgetekend uit de mond van baron Willem Gevers.

Het volledige artikel zal onderaan dit blog opgenomen worden.

Sam en Willem gingen dus het bobsleeavontuur aan. Er waren nog vier andere bobbers die meededen. Een paar van hen hadden al eerder aan olympische spelen meegedaan.

Uit krantenartikelen maak ik op dat Sam ook in 1926, hij was toen een jaar of 20, al meedeed aan een viermansbobsleewedstrijd in Davos in Zwitserland. Hij behaalde daar met drie anderen de eerste plaats. Helemaal duidelijk is het niet of de Dunlop die in die krantenartikelen genoemd wordt ook werkelijk Sam Dunlop, mijn vader is. Hij wordt daar soms als Nederlander en soms als Duitser genoemd.


1926  19-02  Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Er bestaat ook een foto van die prijsuitreiking en ik moet zeggen daar lijkt hij niet op  Sam Dunlop, mijn vader. Ik heb helaas geen uitsluitsel gevonden over hoe dit precies zat.

In 1935 wordt er een filmpje gemaakt van bobsleeploegen die volgend jaar aan de olympische winterspelen zullen meedoen:

Of hier ook Nederlandse bobsleeërs in voorkomen is niet duidelijk.

En dan wordt in december 1935 de olympische ploeg voor de winterspelen officieel aangemeld bij het internationaal olympisch comité.
Die ploeg ziet er als volgt uit:

De andere deelnemers.

Skiën:

 1. Freule Gratia Schimmelpenninck van der Oye.

Schaatsen:

 1. B.S. Blaise
 2. L. Dijkstra
 3. R. Koops
 4. J. Langendijk
 5. A.F. van der Scheer.

Het gaat beginnen.

Op donderdag 17 januari vertrekt een deel van de olympische bobsleeploeg naar St. Moritz om te gaan trainen. In Garmisch-Partenkirchen is het onmogelijk om trainingen te doen in verband met het slechte weer aldaar.

1936  17-01  De Graafschap bode

De andere leden van de olympische bobsleeploeg vertrekken op een andere manier naar St. Moritz.
onderaan dit blog heb ik een krantenartikel uit een Indische krant opgenomen. In dit artikel wordt de deelnemer P.M Metzelaar beschreven, die uit Medan op Sumatra moest komen om aan de olympische winterspelen mee te kunnen doen.

De openingsceremonie van de winterspelen in Garmisch zal plaatsvinden op donderdag 6 februari.

De olympische bobbaan.

In Garmisch is men natuurlijk druk bezig met de voorbereidingen voor het prepareren van de bobbaan waar de sporters al gauw hun prestaties zullen moeten laten zien. Ik vond daar een Youtube filmpje over:

Ook vond ik een tweetal foto’s:

Het maken van de bobbaan.
De baan wordt geïnspecteerd.

De trainingen.

Als de bobslee sporters vanuit St. Moritz naar Garmisch-Partenkirchen reizen is het nog steeds slecht weer daar. Veel regen en vrijwel geen sneeuw. Er bestaat een kans dat enkele onderdelen afgelast moeten gaan worden in verband met de slechte weersomstandigheden.

Het is de bedoeling dat Nederland tijdens de spelen met twee viermansbobs en met twee tweemansbobs zal meedoen. Zoals hierboven al vermeld is zijn er 6 bobsleeërs en twee invallers.
Pas rond 1 februari kunnen er enkele trainingen op de bobbaan in Garmisch plaatsvinden, maar de baan is er slecht aan toe.

Het bobsleeprogramma ziet er voorlopig als volgt uit:

Op zondag 9 februarizijn er bobsleerennen om 14 uur
maandag 10 februari is er ‘s avonds feest voor alle deelnemers
dinsdag 11 februari bobsleerennen om 14 uur


1936  03-02  Twentsch dagblad

Opening van de spelen.

Donderdag 6 februari worden de IV Winterspelen om half 12 door Rijkskanselier Hitler geopend. De opening vindt plaats in het grote Skistadion. Na binnenkomst van de Führer wordt het Deutschlandlied en het Horst Wessellied gezongen.
De deelnemers komen per land binnen. Traditiegetrouw komt eerst Griekenland binnen. Daarna de andere landen in alfabetische volgorde. Er nemen 28 landen deel aan de spelen.

Vlaggendrager voor Nederland is Sam Dunlop. In de kranten wordt een andere bobsleeër als vlaggendrager genoemd, namelijk Evert van der Pol. Evert van der Pol werd oorspronkelijk aangewezen als vlaggendrager. Omdat hij na het trainingsongeluk met de viermansbob niet meer tot de deelnemers behoort wordt besloten om Sam Dunlop als vlaggendrager aan te wijzen.

Ná de opening uitgesproken door Hitler stellen de vlaggendragers zich in een kring op

en vervolgens wordt de Olympische eed uitgesproken door de Duitse Ski-kampioen.
Daarna verlaten de ploegen het stadion weer.

Tijdens de opening was er aanhoudende sneeuw.

En weer trainen
Die middag konden de bobsleeërs de trainingen weer hervatten.

Tijdens de training op vrijdag 7 februari slaat o.a. de Nederlandse viermansbob om. In de bob zaten v.d. Pol, Bulten, Metzelaar en Dunlop. Bulten en Metzelaar lopen fracturen op. Van de Pol heeft niets gebroken maar kan toch niet verder trainen. Sam Dunlop is ongedeerd.. Ook nu wordt er weer een gat in de bobobaan geslagen, zodat voorlopig de trainingen gestaakt moeten worden.

Het ongeluk gebeurt tijdens de zevende trainingsrace. In de gevaarlijke Bayerische curve slaat de bob om.

Bayerische curve

1936  8-2  Haarlems dagblad

Sam Dunlop is als enige ongedeerd uit dit ongeluk met de viermansbob gekomen.
De Viermansbobs worden uit de wedstrijd teruggetrokken.

En er zal met één tweemansbob wel worden deelgenomen. Deze bob wordt bestuurd door Willem baron Gevers als stuurman en Sam Dunlop als remmer.
Maar na het ongeluk moet er gewacht worden op het herstel van de baan en trekken de bobslee sporters zich een tijdje terug in hotel Riessensee.

Garmisch-Partenkirchen.

Dus tijd voor een kleine rondblik in het dorp:

 • GERMANY - CIRCA 1900: Winter Olympics Gramisch-Partenkirchen: Opening of the Olympia-road from Munich to Garmisch-Partenkirchen. Photograph. 1936. (Photo by Imagno/Getty Images)

En ook tijd voor een Youtube filmpje. Het filmpje is gemaakt door een amateur en gaat over de olympische winterspelen van 1936.

Prinses Juliana.

Op zaterdag 8 februari brengt prinses Juliana min of meer incognito een bezoek aan de olympische spelen. De prinses verblijft op dat moment in Igls, een plaatsje ten zuiden van Innsbruck in Tirol in Oostenrijk. Enige dagen later, op 11 februari zal Juliana daar haar toekomstige echtgenoot ontmoeten, Prins Bernard.
Prinses Juliana zal nog een tweetal keer Garmisch Partenkirchen bezoeken.

De freule.
Die dag behaalt freule Gratia Schimmelpenninck van der Oye de veertiende plaats bij de skirennen voor dames. Ze behaalde de achtste plaats, maar kreeg strafseconden omdat ze twee maal gevallen was.

En weer…. trainen.

Op zondag is in de krant te lezen dat het weer zich geheel hersteld heeft. Het heeft veel gesneeuwd, dus alle geplande wedstrijden kunnen vanaf die tijd doorgaan.

Die zondag trainen baron Willem Gevers (stuurman) en Sam Dunlop (remmer) voor de tweebob wedstrijd en laten na die training een hele goede indruk achter. Op die dag wordt dus ook besloten dat Gevers-Dunlop de enige Nederlandse combinatie zal zijn die aan de officiële wedstrijden zal meedoen.
Het weer is prachtig die middag en de bobbaan is weer geheel hersteld en ziet er ook prachtig uit. In de bobbaan ligt één moeilijke curve ,de Bayern-Curve’ waar regelmatig het een en ander fout gaat. In de krant is te lezen dat bij deze training het duo Gevers-Dunlop deze curve op een hele goede wijze doorkomt, de journalist van de krant hoort in de omgeving van de bocht iemand uit het publiek roepen “Bravo, das war sehr gut!”  Het duo haalde die middag een tijd van 1 min 35 sec en dat was die middag, een trainingsmiddag dus, een behoorlijk snelle tijd!

In Het Leidsch dagblad is het volgende artikel te vinden:

Op woensdag 12 februari trainen Willem gevers en Sam Dunlop nog eens voor de tweemansbob afdaling. De trainingsafdaling is wederom heel goed en snel.

En dan nu…. de wedstrijden.

Op vrijdag 14 februari vinden de eerste wedstrijden van de tweepersoonsbob (boblette) plaats. Deze dag worden er twee manches gereden. Willem Gevers stuurman en Sam Dunlop remmer starten als eersten voor de eerste manch. Ze maken dan een vrij goede tijd.
Bij de eerste rit verschijnen er 23 bobs uit 13 landen aan de start. Aan het einde van deze rit staat de tweebob van Willem en Sam op de 15e plaats. Na de tweede rit staat het Nederlandse koppel op de twaalfde plaats.

En nog een foto van een tweetal.


1936  15-2  IJmuider courant

Op zondag 15 februari worden de twee laatste twee manches gereden met Willem baron Gevers stuurman en Sam Dunlop remmer.Na de derde rit staan ze achtste en tenslotte na de 4e rit eindigen ze bij het eindklassement als 10e. Dat is een mooi resultaat als je bedenkt dat er uiteindelijk 22 koppels finishten.

De sluiting van de spelen.

Op maandag 16 februari sluiten de olympische winterspelen 1936.

De sluitingsceremonie.

Óók in de Indische krant de Locomotief van 17 februari, de Olympische winterspelen zijn dan dus al afgelopen, wordt een artikel geplaatst. In dat artikel wordt Sam Dunlop expliciet als vlaggendrager genoemd:

Oktober 1936. Diner voor officials en deelnemers van de winter- en zomerspelen.

Op zaterdag 17 oktober 1936 vind in Hotel De Wittebrug aan de Badhuisweg in Den Haag een maaltijd plaats voor officials en deelnemers van de winter- en zomerspelen die dat jaar in Garmisch-Partenkirchen en Berlijn hebben plaatsgevonden. Óók Sam Dunlop en Willem Gevers zijn daarbij aanwezig.
In het krantenbericht van de Telegraaf van 18 oktober over deze gebeurtenis werd herinnerd aan de verloving van prinses Juliana met Prins Bernard, die niet lang geleden daarvoor aangekondigd was.


Tenslotte.

En tenslotte. Nog wat anekdotes en wetenswaardigheden:

 • Om te beginnen een fotogalerij van foto’s die niet in het artikel passen, maar het bekijken waard zijn.
 • Medisch contact 1
 • Medisch contact 2
 • Sonja Henie. Goud Kunstrijden op de schaats.
 • medailles
 • Publiek op weg naar een wedstrijd
 • De NOC president mr. A. Baron Schimmelpenninck van der Oye is de vader van de enige deelnemer aan de ski wedstrijden freule Gratia Schimmelpenninck van der Oye. ‘Ons kent ons’ dus, maar het gaat er allemaal heel eerlijk aan toe. Zie bericht 1936 11-02 Het Vaderland.
 • Een Duits filmpje van het bobsleerennen in Garmisch Partenkirchen:
 • Een amateurfilmpje met een indruk van de Winterspelen 1936 in Garmisch Partenkirchen
 • In Nederland wordt in de Cineac de opening van de Olympische Spelen en specifiek met de Hollandse deelnemers getoond. Helaas heb ik dat filmpje niet terug kunnen vinden.

In het tijdschrift Sport in beeld, jaargang 1936 stonden een paar keer enige artikelen over de olympische winterspelen van dat jaar:

 • Het gehele artikel van Willem baron Gevers in het Parool van 1984 4 februari.
 • Een krantenartikel uit de Deli courant van 5 november 1935. Het artikel gaat over één van de deelnemers van de Nederlandse bobsleeploeg, P. E. Metzelaar, die uit Medan op Sumatra in Nederlands Indië moet komen. Het is als dit artikel verschijnt maar de vraag of hij op tijd zal zijn om mee te doen aan de wegstrijden in Garmisch, laat staan aan de trainingen. Het artikel geeft een prachtig beeld van de manier waarop er in die tijd wordt omgegaan met dit soort evenementen.

In de serie verhalen over mijn vader Samuel Johannes Cornelis Dunlop zijn dit de andere blogs:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s