Een vader en zijn zoon….. een moeder en haar dochter

vader en zoon
moeder en dochter

Een fotoverhaal over mijn ouders.

Met behulp van deze foto’s vertel ik een klein familieverhaal.

Foto een, een vader en zijn zoon, allebei in dezelfde situatie. Aanwezig bij het huwelijk van hun zoon.
Op de bovenste foto links zien we Eduard Willem Dunlop bij het huwelijk van zijn zoon Samuel Johannes Cornelis. Het huwelijk werd gesloten op 26 juli 1941 in Leiden. Zoon Samuel trouwde toen met Aukjen Heilke Reindersma.
Eduard Willem was net als zijn zoon Samuel geboren in Batavia. Eduard Willem had een handelsmaatschappij in Nederlands-Indië de firma E. Dunlop & Co. Over deze handelsmaatschappij is op deze website al het een en ander beschreven. De reclames van E. Dunlop & Co De boeken van E. Dunlop & Co
Hij verkocht in Nederlands-Indië van alles en nog wat, drank, rookwaar, etenswaren, delicatessen, curiosa, Japanse spullen, wasmiddelen enz. enz. Ook gaf de firma boeken uit.
In 1922 vertrekt Eduard Willem met zijn vrouw Helena Carolina Buurman van Vreeden naar Nederland. Zij gaan in Bloemendaal wonen.

Daarnaast op de rechter foto zien we Samuel Johannes Cornelis Dunlop. Samuel is de tweede zoon van Eduard Willem en ook hij is in Batavia geboren.
Als hij 12 jaar is gaat hij naar Nederland om op het Kennemer lyceum in Overveen de middelbare school te gaan volgen. Hierna gaat hij naar Leiden om daar geneeskunde te studeren. Uiteindelijk wordt hij arts-bacterioloog.
De foto van Samuel is genomen tijdens het huwelijk van zijn oudste zoon die óók Samuel Johannes Cornelis heet. Dit huwelijk werd gesloten in Haarlem op 11 maart 1967. De bruid van Samuel heet Marjon Rezelman.

Foto twee: een moeder en haar dochter. Ook zij verkeren in bijna dezelfde situatie.
Op de linker foto zien we Lefferdina Reindersma-Süthoff, aanwezig bij het huwelijk van haar dochter Aukjen Heilke Reindersma op 2 juli 1941 met Samuel Johannes Cornelis Dunlop.
Lefferdina werd geboren in Groningen in 1879. Zij volgde in Groningen de kweekschool en leert daar Willem Reindersma kennen. Vóór haar huwelijk in 1906 met Willem werkt zij enige jaren in het onderwijs. In 1906 trouwt zij met Willem en zij gaan wonen in Den Haag, een aantal jaren in Rotterdam en daarna weer in Den Haag. Haar echtgenoot Willem Reindersma heeft een drukke onderwijsbaan en Lefferdina runt het huishouden, voedt de kinderen op en staat haar man terzijde.

Daarnaast op de rechterfoto zien we Aukjen Heilke Dunlop-Reindersma. Zij is op deze foto aanwezig bij het huwelijk van oudste zoon Samuel Johannes Cornelis Dunlop in 1967 zoals hierboven beschreven.
Aukjen werd geboren in ’s Gravenhage, volgde de middelbare school in Den Haag op het Nederlandsch lyceum waar haar vader directeur en later rector was. Ná het gymnasium ging zij theologie studeren in Leiden. Zij volgde de studie tot het kandidaatsexamen. Daarna werkte ze in een boekhandel/uitgeverij in Den Haag Boucher geheten en ging in 1937 naar Zwitserland om daar een tijd te werken in een tehuis voor gevallen meisjes. Over deze periode heb ik een blog geschreven. Auk in Zwitserland
In Zwitserland leert ze Samuel Dunlop kennen.
In 1941 trouwen ze in Leiden. In 1942 wordt hun oudste zoon Samuel Johannes Cornelis geboren. Zoon Samuel trouwt in 1967 met Marjon Rezelman.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s