Een fotoverhaal uit Indië

1-Enhanced-Colorized

2.

Deze foto is gemaakt in 1948. Ik vond de foto in het fotoarchief van mijn oom Reinder, oudste broer van mijn moeder. Zij heeft de foto naar hem toegestuurd en achter op de foto een mededeling geschreven.

‘Sampie en Brampie op de fröbelschool’ jan ’48.

De foto is gemaakt in Nederlands-Indië.  Ik ben geboren in december 1947 in Soerabaja, dus ik ga er vanuit dat deze foto óók in Soerabaja genomen is. Ik was toen een maand oud (zo ongeveer)

Sampie en Brampie zijn mijn twee oudste broers, ten tijde van deze foto waren ze 5 en 4 jaar. Ze zaten zoals mijn moeder schrijft, want het is het duidelijk herkenbare handschrift van mijn moeder achterop de foto, samen op de fröbelschool in Soerabaja.
Het is niet héél moeilijk om ze te herkennen, want er zijn maar weinig witte kindertjes op de foto te bespeuren.
Mijn oudste broer Sam zit op de tweede rij bijna in het midden, mijn tweede broer Bram zit op de eerste rij, tweede van rechts. Er is iets met zijn been gebeurd want daar zit een verband omheen. Gevallen, denk ik.
Tussen mijn twee broers en mijzelf is er nog een zusje, Caroline geheten. Zij is bijna 2 jaar toen de foto boven genomen werd.

3-Enhanced-Colorized

Deze foto is óók rond die tijd genomen, mijn zusje en ik, Caroline en Heldine.

Mijn vader vertrok eind 1945 alleen naar Nederlands-Indië. In 1941 waren mijn ouders in Nederland getrouwd. Het eerste jaar van hun huwelijk woonden zij in Leiden. Daar werd oudste zoon Sam geboren. Al snel daarna vertrokken ze naar Velp waar mijn vader op het laboratoriumschool Tusculum ging werken. In Velp werd tweede zoon Bram geboren.
Toen mijn vader eind 1945 naar Indië vertrok was mijn moeder in verwachting. Maart 1946 werd mijn zusje Caroline geboren, in Velp.
Niet lang na de geboorte vertrok mijn moeder óók naar Indië, met drie kleine kinderen Sam, Bram en Caroline.
Ik denk dat zij ergens eind 1946 daar aankwam. In december 1947 werd ik in Soerabaja geboren.

In 1950 kwam aan het verblijf in Indië een eind.

SCANNE~4

Nederland verklaarde Indonesië onafhankelijk en ons gezin ging naar Nederland. Daar woonden wij korte tijd in Bloemendaal. Daarna kochten mijn ouders een huis in Haarlem en daar woonden wij vele vele jaren.


Over de tijd, 1945-1950, dat mijn ouders en hun kinderen in Ned-Indië verbleven heb ik een blog geschreven, hierbij de link:

1945-1950. Weer naar Indië. Over Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader. Deel 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s