Over deze site

Deze website gaat over mijn familie. De familie van mijn vader en de familie van mijn moeder. De website gaat ook een beetje over mijzelf. In deze proloog wil ik graag mijn bedoelingen van deze website duidelijk maken.

Mijn stamboom 2Proloog bij mijn website ‘ONS SOORT MENSEN’.

Bedoelingen van de website

Toen ik begon te fantaseren over dit project heb ik mij daar verschillende voorstellingen van gemaakt.
Natuurlijk als eerste, een stamboom….  laat ik een stamboom maken! Een hele uitgebreide stamboom, met alles erop en eraan. Dat viel af. Die zijn er al, in allerlei soorten en maten en heel veel behoefte om dat ook nog eens te doen had ik niet. Na nog veel mogelijkheden en overwegingen die de revue passeerden heb ik ervoor gekozen om zoveel mogelijk de lijn van mijn vader en zijn voorouders  en de lijn van mijn moeder en haar voorouders te volgen.

Vaderstroom en moederstroom

Mijn website houdt zich bezig met mijn ‘vaderstroom’ en met mijn ‘moederstroom’.
Het zijn allebei rivieren met vele vertakkingen. Kleine beekjes, brede stromen, kronkelende geulen en kaarsrechte vaarten. Al die stromen komen uit bij mij.
In dit verhaal draait het om mijn directe voorouders, ze worden hierin beschreven, beschouwd, geanalyseerd en vergeleken.

Dertig mensen

Ik trekt in dit verhaal rechte lijnen en komt uit op dertig mensen.  Deze dertig mensen zijn te zien in de ‘boom’ bij deze pagina. Eenendertig mensen zijn hier te zien omdat ikzelf helemaal onderaan sta. Dat zijn de vier generaties die zich boven mijzelf bevinden.  Bij broers en zussen, neven en nichten in deze lijnen sta ik in principe niet stil, uitzonderingen daargelaten.
Dertig mensen leert de bezoeker van de website kennen. Wie hoort bij wie, in welke stroom valt hij en waar in dit stromenland hoort zij thuis.

Meandertocht

Daarna een meandertocht door dit waterland. Over alle dertig mensen zijn feiten naar boven gehaald, veelal op internet, bijvoorbeeld via de site delpher.nl, waar bijna alle kranten sinds de 18e eeuw ontsloten zijn. Ook veel tijdschriften en boeken zijn ontsloten. Over de ene voorouder is héél veel te vinden, over de ander een stuk minder. Soms wordt door al die feiten de nieuwsgierigheid enorm geprikkeld en als de kennis nog niet voldoende is gaat de zoektocht door. Op zo’n moment biedt natuurlijk het enorme netwerk aan archieven uitkomst. En natuurlijk heb ik ook gebruikt gemaakt van kennis van anderen, van foto’s, die in mijn bezit zijn.

Kiezen

Ná de zoektocht het kiezen. Welke voorouder wil ik nader beschrijven en welke niet. Welk thema is alomtegenwoordig en is het beschrijven waard.
Uiteindelijk heb ik keuzes gemaakt. Natuurlijk… mijn vader, mijn moeder verdienen de aandacht en in de lijn van mijn vader wordt zijn grootmoeder beschreven, de moeder van zijn vader, mijn overgrootmoeder.  Dat was, zoals uit alle feiten blijkt een sterke vrouw.  Op dezelfde lijn komen we de andere grootouders van mijn vader tegen, de ouders van mijn grootmoeder. Twee bijzondere mensen, die een leven in Nederlands-Indië hebben opgebouwd.
Dan de stroom van mijn moeder. Er is bij mij een fascinatie ontstaan voor haar vader. En als laatste zijn er nog betovergrootouders van moeders kant. Zij kwamen uit Oost-Friesland, een stukje land net over de grens bij Groningen.
Een paar anderen die niet in dit schema staan zullen ook beschreven worden.
Dat zijn de mensen. Thema’s zijn er ook: er is een Nederlands-Indische lijn, de stroom van mijn vader en er is een Fries-Groningse lijn, de stroom van mijn moeder. Twee stromen met grote verschillen die soms hoe dichter ze bij elkaar komen, elkaar lijken te raken.

Thema’s

De beroepen en bezigheden van de verschillende personen zijn het bekijken en zo nu en dan beschrijven waard. Er waren bakkers, timmermannen, agrariërs, ondernemers, dokters, leraren en leraressen, predikanten en wetenschappers. De moeite waard om daar een hoofdstuk aan te wijden.
En wat te zeggen van alle verschillende geboorteplaatsen van die dertig verschillende mensen. Men werd geboren in een dorp, een wereldstad, in Nederland, in Java.
De lijn van mijn vader heeft een onderstroom van blauw, het Nederlands Patriciaat, waarom, hoezo, daar wordt een hoofdstuk aan gewijd.

Onderwijs

En een stevige, brede stroom, die aan beide kanten is vertegenwoordigd….  het onderwijs. Het onderwijs in Nederland, het onderwijs in Nederlands-Indië.

Vrijmetselarij

En…  een verrassende ontdekking, al zoekende en lezende kwam bij enkele voorouders ‘Vrijmetselarij’ boven drijven, een tot dan toe onbekend onderwerp voor mij. Na nader onderzoek en studie was het zo’n interessant gegeven dat het de moeite waard bleek om er een hoofdstuk aan te wijden.

Familiegeheimen

Familiegeheimen? Die zijn er natuurlijk, ook die worden aangestipt.

Mijn eigen familieverhalen

En dan natuurlijk mijn eigen verhalen. De ervaringen die ik opdeed in mijn eigen leven. De ervaringen met mijn ouders, grootouders en die met mijn broers en zus.

Aanvullingen

Alles wat ik hier beschrijf komt natuurlijk voort uit mijn eigen interpretaties, mijn eigen blik op deze materie. Anderen hebben hun eigen interpretaties, hun eigen ervaringen, hun eigen blik. Dat kan een mooie aanvulling zijn.
Ik zou zeggen, laat ze horen, via de website kan er gereageerd worden met behulp van het contactformulier.

Tenslotte

Een kleine quote over de titel van mijn website, ‘Ons soort mensen’. Ik schreef onderstaand stukje voor een schrijfcursus die ik in 2018 volgde. De opdracht was: schrijf een stukje waar twijfel de boventoon voert. Het werd onderstaand stukje.

Twijfels? Twijfels genoeg!
Alleen al dit familieonderzoek. Waar ben ik mee bezig? Wat weet ik van mijn voorouders? Leer ik ze wel genoeg kennen om enige uitspraak over hen te doen? Of ben ik aan ’t invullen? Ben ik mijn eigen idealen bij mijn voorouders aan ’t neerleggen? Of misschien mijn eigen frustraties? ‘Ons soort mensen’, een gevleugelde uitspraak van mijn moeder. Een twijfelachtige uitspraak vond ik altijd. ‘Ons soort mensen’ en ‘dat soort mensen’, die waren er ook. Ik houd het op mensen. Mensen, die ik wil leren kennen, die ik wil beschrijven. Mensen die ik in ere wil houden om ervoor te zorgen dat zij, mijn ouders en voorouders, niet in vergetelheid raken. Dat zijn ook de mensen die mij helpen mijzelf beter te leren kennen.
En of ik dat tot een goed einde zal brengen? Daar zijn ze weer, de twijfels.


juni 2022.

Als ik deze kleine aanvulling schrijf is het 5 juni 2022.
Al enige jaren ben ik met deze website bezig en de blogs over mensen, thema’s en allelei aanverwante zaken hebben het aantal van 100 al ruim overschreden. Soms is het een beetje moeilijk zoeken naar nu juist dát blog dat je graag zou willen bekijken of lezen. Een tip om een specifiek blog makkelijk op te zoeken: klik in het menu een nummer aan en je krijgt in één oogopslag te zien welke blogs onder dit nummer thuishoren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s