Carolina Daniella Christina Buurman van Vreeden, zus van mijn grootmoeder

Scannen0032-Enhanced-Colorized

Over Carolina Daniella Buurman van Vreeden, tante Queen. Zij werd 100.

Helena Carolina Buurman-Schlutow wordt op 25 maart 1886 voor de derde keer moeder.
Haar dochter Carolina Daniella Christina wordt op die dag in Semarang op Java geboren als derde kind van Willem Buurman en Helena Schlutow. Vader Willem Buurman heeft uit een eerder huwelijk al twee kinderen, dus Carolina heeft ook nog een halfzus en een halfbroer.

Grootvaders

Haar stoere Pruisische grootvader, de scheepskapitein Carel Daniel Christiaan Schlutow, moeder Helena’s vader is al een tijd geleden overleden en ook zijn vrouw, de moeder van Helena, kan het nieuwe kleinkind niet meer bewonderen.
Grootvader Cornelis Johannes Buurman leeft ook niet meer. Maar gelukkig kan grootmoeder Derkje van Vreeden in het verre Nederland nog wel op de hoogte gesteld worden van de geboorte van haar kleindochter. En er is nóg een grootvader in Nederland. Dat is grootvader Koning Willem III der Nederlanden, de echte vader van Willem Buurman. Het stellige verhaal in de familie is dat vader Willem Buurman één van zijn vele bastaardkinderen is.

Queen

Na de geboorte van Carolina verhuist de familie van Semarang naar Batavia.
Het twee jaar oudere zusje van Carolina, Helena, mijn grootmoeder, kan die moeilijke naam Carolina niet uitspreken en maakt er Kwien van. En dat wordt haar hele verdere leven haar roepnaam, Kwien, het wordt wèl geschreven als Queen. En zo ken ik mijn oudtante ook, Tante Queen, een zus van mijn grootmoeder. Tante Queen werd 100 jaar. Zij overleed in 1986.

Naamsaanvulling

In maart 1891 wordt er nog een broertje geboren, Anton Albert Elize. Vader Willem Buurman heeft 1 mei daaropvolgend per request bij de Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië verzocht hem en zijn zes kinderen, twee uit zijn eerste huwelijk en vier uit het huwelijk met Helena Carolina Schlutow, te vergunnen om achter hun geslachtsnaam Buurman die van Van Vreeden te voegen en zich dus voortaan Buurman van Vreeden te mogen noemen en schrijven. Op dit verzoek wordt in september 1892 positief gereageerd, althans wat betreft Willem Buurman, zijn vrouw en hun vier minderjarige kinderen. Zij mogen zich voortaan Buurman van Vreeden noemen. Zijn twee kinderen uit het eerste huwelijk, die meerderjarig zijn, krijgen deze toestemming niet. De naam van Vreeden is de naam van Willems moeder.

Moeder Helena Carolina

Vader Willem is inspecteur van het Boschwezen op Java, hij wordt regelmatig op inspectiereis gestuurd en is dan een tijd van huis. Moeder Helena doet veel aan het onderwijs van de kinderen, zij heeft in Nederland een onderwijzeressen-opleiding gevolgd en was ten tijde van het eerste huwelijk van Willem bij hem en zijn eerste vrouw Antonetta Susanna Raland in dienst als onderwijzeres en gouvernante. Ook is zij voorzitster van het Dames-comité van de Planten- en dierentuin in Batavia. De dieren zijn jaren geleden al verdwenen, maar de naam is intact gebleven.
In de Planten en -dierentuin worden in die jaren veel tentoonstellingen en feesten gehouden.

De planten- en dierentuin in Batavia

Willem Buurman van Vreeden is president van de Vereeniging en zoals gezegd Helena, zijn vrouw, zet zich enorm in bij de organisatie van al die festiviteiten. Queen en haar zus en broers gaan vaak mee met hun moeder. Ze kunnen spelen in de tuin en helpen met de versieringen.

Naar Nederland

In 1899 vraagt Vader Willem een jaar verlof aan en vertrekt met zijn gezin naar Nederland. Er wordt een groots afscheidsfeest gevierd in de Planten- en dierentuin.
In de loop van datzelfde jaar gaat vader Willem weer terug naar Indië. Hij heeft eervol ontslag aangevraagd en gekregen en gaat naar Indië om daar zijn ambtenaarscarrière te beëindigen.
Queen gaat naar de H.B.S in Den Haag. In 1906 overlijdt Vader Willem in Den Haag.
Zus Helena, mijn grootmoeder, is ondertussen getrouwd met Eduard Willem Dunlop en woont in Batavia.

Weer terug naar Indië

Queen doet in 1907 eindexamen piano bij de Nederlandse Toonkunstenaars vereniging. In 1908 vertrekt ze met haar diploma op zak weer naar Indië en gaat pianolessen geven in Batavia. Ook jongere broer Anton is weer teruggekeerd naar Indië en is daar getrouwd.

Verliefd… verloofd….. getrouwd

Na een aantal jaren gaat Queen voor een tijdje naar Nederland. In 1922 keert ze weer terug naar Indië en ontmoet daar Jappe Frans Bakker. Jappe is leraar Duits en geeft les. Bovendien maakt hij veel muziek. Met hem treedt ze regelmatig op.

Bericht uit Het Bataviaasch nieuwsblad van 10-2-1925

Hij declameert, zingt en dirigeert en Queen begeleidt hem, speelt concerten als pianosoliste en wordt ondertussen verliefd op hem.
In 1925 verloven ze zich met elkaar. Jappe is al eens getrouwd geweest, dat huwelijk was maar van zeer korte duur. Uit dat huwelijk is een zoon geboren, die Jappe heet. De jongen blijft bij zijn moeder. Met Queen houdt hij het veel langer uit in het huwelijk, tot de dood hen scheidt.
Dan wonen ze allang in Nederland. Oom Jappe heeft de honderd niet gehaald, dit in tegenstelling tot tante Queen. Als ze overlijdt woont ze in de serviceflat Belmonte in Wageningen, waar op dat moment mijn moeder ook woont.
Queen is samen met Jappe in 1938 uit Nederlands-Indië vertrokken en zij zijn toen in Zwitserland gaan wonen. In het dorp Menano. Dat ligt ingeklemd tussen Italië, helemaal in het zuiden van Zwitserland.
Toen zij daar net woonden hebben mijn ouders Sam en Auk elkaar daar bij hen leren kennen. Mijn moeder werkte in de buurt van het Lac de Neuchatel in een tehuis voor ‘gevallen meisjes’. Mijn vader was op bezoek bij zijn tante en oom. Zij studeerde beiden in Leiden. Mijn moeder was in 1937 met haar studie Theologie na het kandidaatsexamen gestopt. Mijn vader was nog bezig met afstuderen en daarna promoveren. In 1941 trouwden mijn ouders.
Over mijn moeders tijd in Zwitserland heb ik een blog geschreven:
Auk in Zwitserland

melano-landkaart2-1

Cultuur opsnuiven bij tante Queen

Voordat het echtpaar zich daar in die flat vestigde woonden ze in Bennekom, waar ik enige keren op bezoek ben geweest. Zij zagen mij als kenner van de klassieke muziek, want ik had wel eens verteld dat ik daar vaak naar luisterde en er erg op gesteld was. Ik herinner mij dat ik eens werd uitgenodigd om bij hen naar klassieke muziek te komen luisteren en tevens dia’s mocht komen bekijken gemaakt tijdens een reis naar Ravenna en Rimini. De diavond nam ongeveer 4 uur in beslag, bij iedere dia werd minutieus verslag gedaan van wat er op het plaatje te zien was. Ik was aan het eind van de avond platgeslagen door alle feiten en feitjes die ik over mij heen gekregen had, maar bedankte hen natuurlijk voor de genoten cultuuravond.
De volgende avond was het de beurt aan de klassieke muziek. De versterker ging op concertzaalsterkte en die avond werd er in het geheel niet gesproken. Integendeel, ik zag mijn oudoom en oudtante met geloken ogen in hun stoel zitten en ik ging ervan uit dat ook ik in die houding van de muziek moest genieten.

Erfenis

Toen mijn oudtante Queen in 1986 overleden was, ben ik in het testament bedacht met hun klassieke platencollectie. Ik heb daar uiteraard zo nu en dan met plezier naar geluisterd, maar al gauw brak de tijd aan van de CD en heb ik al mijn platen en dus ook die van hen weggedaan, samen met de platenspeler.
Aan mijn zus, die vernoemd was naar haar oudtante Queen en dus ook Carolina Daniella Christina heet, was in de loop der tijd ook het een en ander in het vooruitzicht gesteld wat betreft het testament van tante Queen, er werd alleen nooit bijverteld wat die schatten zouden inhouden Groot was de verbazing dat die grootse beloftes uiteindelijk resulteerden in een bontjas. Een kledingstuk waar je ook al in die dagen niet graag in gezien werd.

Tante Queen-Enhanced-Colorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s