De planten- en dierentuin in Batavia. 1880-1905. Introductieblog.

Inleiding.

Via de website https://www.delpher.nl/ , die samengesteld wordt  door de Koninklijke bibliotheek in Den Haag ben ik op zoek gegaan naar info over deze planten- en dierentuin. Met behulp van deze website is het mogelijk om in vrijwel alle Nederlandse en Nederlands-Indische kranten boeken en tijdschriften informatie te zoeken over alles wat je maar zou willen weten.
Omdat ik voor eerdere blogs ook al regelmatig gebruik gemaakt heb van deze website voor het opzoeken van info over mijn voorouders, was het mij duidelijk geworden dat er verschillende voorouders connecties met de Planten- en dierentuin in Batavia hadden. Daar wilde ik meer van weten, dus besloot ik om die informatie te gaan zoeken. Over het onderwerp Planten- en dierentuin in de jaren 1880-1905 was een overweldigende hoeveelheid informatie te vinden in de kranten van die tijd. Natuurlijk ging al die info niet allemaal over mijn voorouders, maar het onderwerp planten- en dierentuin ging mij zo boeien dat ik het thema verbreed heb.
Een enorme hoeveelheid informatie was mijn deel.

De oprichting van de Planten- en Dierentuin.

De Planten- en dierentuin van Batavia werd in 1864 opgericht.

planten dierentuin. hoofdingang 1864_preview

Een groep mannen kwam in die tijd bijeen en wilde graag een stichting in het levenroepen die zou lijken op de het Koninklijk Zoölogisch Genootschap “Natura Artis Magistra” in Amsterdam en het Koninklijk Zoölogisch-Botanisch Genootschap in ’s Gravenhage. Het Genootschap in Batavia kreeg de naam Planten- en Dierentuin.
Er was een drieledig doel. Het genootschap wilde de volgende zaken bevorderen:

  • De beoefening van plant- en dierkunde
  • De beoefening van landbouw en veeteelt
  • het gezellig verkeer

Raden Saleh.

Om dit genootschap Planten- en Dierentuin vorm te geven kreeg men de beschikking over een terrein gelegen op het grote landgoed van de bekende Javaanse schilder Raden Saleh.

Blog_1_preview
plattegrond van deel van Batavia. Links boven de Planten- en Dierentuin.

Hij steunde het jonge genootschap met hart en ziel en werd in 1866 één van de eerste ereleden.

Raden Saleh_preview
Radhen Saleh.

Het onderwerp van één van de blogs van dit thema  gaat over Radhen Saleh.

Andere blogs.

De andere blogs zullen o.a gaan over:

Korte verhalen.

25 jaar doorspitten van artikelen in de kranten waar de term Planten- en Dierentuin in voorkwam leverde soms ook prachtige onderwerpen op voor een kort verhaal. Om eens wat te noemen, een artikeltje over een op hol geslagen paard voor een dos-á-dos wagen, of een advertentie voor een date in de Planten-en Dierentuin tijdens een tentoonstelling, ook werd er wel eens diefstal gepleegd tijdens een tentoonstelling.
Een gezellig bezoek met een pijnlijk einde.
Margot! Jaapie kwijnt weg!
Dating avant la lettre.

Muziek in de Planten- en Dierentuin.

In de kranten zijn een heleboel lijsten  te vinden met de titels van de muziek die tijdens de ‘Stafmuziek’, de ‘Matineé Musical’ en allerlei andere evenementen waar muziek ten gehore werd gebracht gespeeld werd. Met behulp van deze lijsten heb ik via Youtube een speellijst samengesteld en heb ik een virtueel bezoek aan de Planten- en Dierentuin beschreven.
Muziek in de Planten- en Dierentuin van Batavia. Eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw. Een virtuele voorstelling.

Genoeg materiaal dus om een aantal blogs samen te stellen, die allemaal als gezamenlijk thema ‘De Planten- en Dierentuin van Batavia’ zullen hebben.

Bij dit introductieblog zal ik van alle blogs, die bij dit thema horen een link zetten.

n.b. voor dit introductieblog heb ik ook gebruik gemaakt van informatie en afbeeldingen uit het boek:
De Bataviasche Planten- en Dierentuin  1864 – 1939; gedenkboek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Samengesteld door den secretaris.
Het boek is uitgegeven  bij Drukkerij ’t Kasteel van Aemstel, Batavia 1939.

voorkant gedenkboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s