Wij zijn getrouwd! We krijgen een kind! Ik krijg een broertje! We krijgen een zusje! We krijgen nóg een zusje! We krijgen nóg een broertje! Hoe de kinderschare groeide bij het gezin Dunlop. 1941-1955.

Mijn ouders Auk en Sam Dunlop-Reindersma trouwen op 26 juli 1941. In Den Haag. Zij gaan na hun huwelijk samen in Leiden wonen.

Precies 9 maanden later, in april 1942, komt in Leiden het eerste kind ter wereld…. Sam. Opa Dunlop komt kijken, neemt hem op schoot en bewondert het eerste kind van zijn tweede zoon. Vijf maanden later overlijdt hij. Hij is dan 61 jaar.

Sam en Auk verhuizen naar Velp en daar wordt het tweede kind, weer een zoon, in juli 1943 geboren. Hij krijgt de naam Bram. Sam vindt zijn kleine broertje heel erg lief.

Oma Dunlop komt op bezoek in Velp. De twee kleinzonen Sam en Bram mogen bij haar op schoot zitten. *

Vader Sam vertrekt eind 1945 naar Indië. **
Auk blijft voorlopig in Velp en krijgt daar haar derde kind, een dochter. Zij wordt geboren in maart 1946 en krijgt de naam Caroline.

Ook Auk gaat met haar drie kleine kinderen naar Indië. In de herfst van 1946 komt zij  aan bij Sam. Sam werkt in Soerabaja als arts/bacterioloog. December 1947 komt het vierde kind in Soerabaja ter wereld. Dat vierde kind is een meisje en zij heet Heldine.

Het wordt 1950 en Sam en Auk gaan met hun vier kinderen weer terug naar Nederland.
Eerst wonen zij kort in Bloemendaal. Daarna gaan zij in Haarlem wonen en in 1955 komt daar het vijfde kind ter wereld, een zoon. Hij krijgt de naam Guus.

Oma Reindersma komt op bezoek en wil Guus wel even op schoot houden.

In 1977 overlijdt vader Sam, 68 jarig oud. In 2005 overlijdt moeder Auk, 92 jaar oud. Sinds die tijd komen broers en zussen één maal per jaar, met z’n vijven, bij elkaar en houden een ‘Broers & Zussen weekend’. Natuurlijk schuiven óók de partners bij deze weekenden / dagen aan.

De partners van de broers en zussen zijn óók altijd aanwezig bij het broers & zussen weekend.

Helaas, in 2020 géén Broers & Zussenweekend. Door het Corona-gebeuren is er dan geen mogelijkheid om het in dat jaar te organiseren.

Nu is het 2021. Het uitgestelde weekend van 2020 zal óók niet in het voorjaar van 2021 gehouden kunnen worden. Ook daar is Corona debet aan.

Wie weet gaat het er in het najaar van 2021 van komen…. wij wachten het af!

Naschrift: Het gaat er van komen… oktober 2021 vinden de Broers & Zussendagen 2021 plaats in Schagen. Ik zal daar in een blog over de Broers & Zussen weekenden / -dagen iets over vertellen.


Naar aanleiding van dit blog schreef Henk Rullmann het volgende gedichtje:

Eerst was daar Sam
Toen kwam zoon Bram
Gevolgd door Caroline
Dat weer rijmt op Heldine
En tenslotte kwam Guus
Maar toen was het Schluss.


*Mijn oma Helena Carolina Dunlop-Buurman van Vreeden

**1945-1950. Weer naar Indië. Over Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader. Deel 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s