Mijn oma Helena Carolina Dunlop-Buurman van Vreeden

1914-Enhanced-Colorized

Fotoverhaal over mijn oma Dunlop en haar (klein) zonen

Helena Carolina Buurman werd in 1884 geboren in Semarang in Nederlands-Indië. Haar vader Willem Buurman van Vreeden heette toen Helena geboren werd nog Willem Buurman en was ten tijde van haar geboorte getrouwd met Helena Carolina Schlutow, de moeder van Helena.
Toen Helena 7 jaar was, vroeg vader Willem naamuitbreiding aan. Hij wilde graag de achternaam van zijn moeder, van Vreeden, aan zijn achternaam Buurman toevoegen. Een jaar later werd dat verzoek ingewilligd en voortaan heetten Willem en zijn kinderen Buurman van Vreeden.
In februari 1906 trouwde Helena Buurman van Vreeden met Eduard Willem Dunlop. Vanaf dat moment was zij dus Mevrouw Dunlop-Buurman van Vreeden.
In die tijd woonde zij nog steeds in Nederlands-Indië. In Batavia. Eind 1906 kregen Eduard en Helena hun eerste kind, dit eerste kind heet ook Eduard Willem. Eind 1908 komt het tweede kind, weer een zoon, zijn naam is Samuel Johannes Cornelis. En deze jongen wordt 39 jaar later mijn vader.

Maar… dit fotoverhaaltje gaat over mijn oma, oma Dunlop zoals wij haar noemden.
Ze kreeg dus eerst twee zonen. Tien jaar nadat Samuel, mijn vader geboren was kreeg zij nog een dochter en een zoon. Ze woonde toen nog steeds in Indië, de twee jongste kinderen werden óók in Batavia geboren.
Rond 1921 ging mijn vader Samuel, hij werd Sam genoemd, samen met zijn oudste broer Eddy vanuit Indië naar Nederland om daar de middelbare school te bezoeken. Hij was toen 12 jaar. Niet lang daarna vertrokken ook Helena en Eduard naar Nederland. Eduard die een handelsonderneming in Nederlands-Indië bezat, E. Dunlop & Co geheten, veranderde van werkplek. Van Batavia verhuisden zij naar een villa in Bloemendaal.  De twee jongste kinderen gingen natuurlijk mee en de twee oudste zonen gingen weer bij hun ouders wonen.
Op villa ‘de Eikenhof’ in Bloemendaal was ook een kantoor van de firma E. Dunlop & Co gevestigd.
In 1936 trouwde haar oudste zoon Eduard Willem. In 1937 kreeg hij een zoon, die ook Eduard Willem heette.
In 1941 trouwde haar tweede zoon Samuel. Hij trouwde met Aukjen Heilke Reindersma, mijn moeder.
Zij kregen al heel snel óók een zoon, hij werd naar zijn vader genoemd, Samuel Johannes Cornelis, roepnaam Sam. In 1943 het tweede kind, weer een zoon. Hij werd Gustaaf Abram genoemd, naar de jongste broer van zijn opa Dunlop, roepnaam Bram. En zo had oma Dunlop dus als oudste kinderen twee zonen en als oudste kleinkinderen drie kleinzonen.
De twee zonen van Samuel Johannes Cornelis zijn mijn broers, Sam en Bram.

Op de bovenste foto zien we oma Dunlop met haar twee oudste zonen, Eddy (links) en Sam (rechts). Zij zijn hier 8 en 6 jaar.
Op de bovenste foto onderaan zien we oma Dunlop met kleinzoon Eddy, zoon van haar oudste zoon Eddy. En tenslotte, op de onderste foto onderaan zien we haar met kleinzonen Sam (links) en Bram (rechts), mijn twee oudste broers. Zij zijn hier rond de twee en één jaar. De foto is genomen voordat mijn ouders Sam en Auk naar Indië gingen.


Hier nog een paar links naar blogs die gerelateerd zijn aan dit verhaal:

Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader. Zijn leven verteld in enkele verhalen. Introductie.

Van Koningsschool in Apeldoorn tot Laan van Meerdervoort in ’s-Gravenhage. Het levensverhaal van mijn overgrootvader Willem Buurman (van Vreeden) in foto’s en verhalen. 1841 – 1864. Deel 1

Carolina Daniella Christina Buurman van Vreeden, zus van mijn grootmoeder

1 Comment

  1. Naam uitbreiding=samenstelling dus aan elkaar schrijven
    “…voortaan heetten (n voor meervoud) Willem en zijn kinderen….”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s