Fotoverhaal over twee grote zussen en twee kleine broertjes

Verhaal over moeder en dochter: moeder Aukje Reindersma met haar broertje Rob en dochter Heldine Dunlop en haar broertje Guus

Ongeveer 33 jaar zit er tussen deze twee foto’s.
Wat zien we hier?
Op de eerste foto staat Aukje Reindersma met op haar schoot Rob Reindersma. Auk is veertien jaar, Rob zeven jaar jonger, dus zeven jaar.
Foto twee óók zus en broertje. De grote zus ben ikzelf, Heldine Dunlop, hier een jaar of twaalf oud en naast mij zit mijn broertje Guus Dunlop, een jaar of vier.

Aukje Reindersma is mijn moeder en Rob Reindersma is mijn oom.
Heldine is dus de dochter van Aukje en Guus haar zoon.

Aukje en Rob woonden in Den Haag toen de foto genomen werd. Auk is daar geboren in 1912, haar vader, mijn opa Reindersma werkte toen als directeur van de H.B.S. afdeling van het Nederlandsch Lyceum daar. In 1916 verhuisde het gezin, wat toen bestond uit vader Willem Reindersma, moeder Lefferdina, Dien genoemd, Reinderma-Süthoff, oudste zoon Reinder en dochter Aukje naar Rotterdam waar Willem Reindersma een aantal jaren directeur van de Kweekschool aldaar was. Rob Reindersma, het kleine broertje werd daar in 1919 geboren.
In 1923 verhuisde het gezin weer terug naar Den Haag, waar Willem Reindersma weer op het Nederlandsch Lyceum ging werken.
Dochter Aukje ging in 1932 in Leiden studeren, behaalde haar kandidaats theologie en trouwde in 1941 met Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader.
In 1946 vertrok Auk met 3 kleine kinderen, mijn twee oudste broers Sam en Bram en het pasgeboren zusje Caroline, naar Indië. In 1947 werd ik daar in Soerabaja geboren. In verband met de onafhankelijkheid van Indonesië vertrok het gezin eind 1949 naar Nederland. Vader Sam Dunlop ging werken als bacterioloog in het Marine hospitaal in Overveen. Hij was namelijk de laatste jaren in Indië marine arts geweest. Het gezin Dunlop ging in Haarlem wonen en in 1955 kwam daar in Haarlem nog een broertje ter wereld, Guus.

Op de foto van Aukje en Rob is niet veel actie te zien. De drie kinderen, ook oudste broer Reinder staat er half op, worden geportretteerd. “Ga jij eens bij je zusje op schoot zitten”, vroeg de fotograaf. Dat deed Rob en zo te zien op de foto bevalt hem dat wel, Aukje daarentegen heeft een beetje een blik van, moet dat nou, maar legt toch liefdevol haar hand op de zijne.

Op de foto van Heldine en Guus is iets meer actie te bespeuren. Óók op deze foto is nog een schepsel te zien, bruine teckel Erna, die toen ze overleed een ontzettende dikke rolmops was, ze werd altijd liefkozend ‘worst op pootjes’ genoemd. Ze wilde er kennelijk graag bij zijn, vermoedelijk omdat ze dacht dat er wat lekkers te halen was.
Heldine heeft een vlieger in elkaar geplakt en laat aan Guus zien hoe je dat moet doen. Of de vlieger ooit gevlogen heeft kan ik mij niet herinneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s