Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader. Zijn leven verteld in enkele verhalen. Introductie.

6-REPA~2

Inleiding

Mijn vader werd geboren op 25 december 1908 in Batavia. Een Indisch kerstkind.
Hij overleed in 1977, op 8 juni. Op die dag was de treinkaping bij de Punt nog in volle gang. Mijn vader lag toen in het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht. Mijn ouders woonden op dat moment in Goes. Daar was mijn vader sinds 1975 directeur van het streeklaboratorium geworden.
In dat ziekenhuis lag hij, omdat hij ziek was, heel ziek. Mijn vader had longkanker. Dat werd ontdekt toen hij 64 was en gekeurd werd voor de baan die hij ná zijn 65e jaar zou gaan krijgen, directeur van het streeklaboratorium in Goes. Stoppen met werken wilde hij niet, dus ging hij voor de baan in Goes. Bij die keuring werd duidelijk dat er iets goed mis was met mijn vader. De longkanker werd gevonden en meteen daarna werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Utrecht, waar hij een longoperatie kreeg. Hij knapte daarvan op en werkte drie jaar in het ziekenhuis in Goes. En toen ging het weer mis. Toen op een fatale manier. Op 8 juni 1977 overleed hij daar in dat ziekenhuis in Utrecht.
Hij werd 68 jaar. Toen hij overleed was ik 29 jaar en ik was er helemaal kapot van. Het idee om verder het leven door te moeten zonder mijn vader vond ik ondraaglijk.
Het leven daarna wàs ook een tijd ondraaglijk, maar ook aan ondraaglijkheid komt een eind.

Het leven van mijn vader ga ik vanuit mijn perspectief beschrijven. Mijn  vader heeft  zelf niet heel erg vaak erover verteld. 29 jaar was ik erbij en 39 jaar was ik er niet bij. Natuurlijk heb ik in de wandelgangen en via anderen wèl het een en ander over zijn leven gehoord.
Vroeger, thuis, hadden wij een fotoalbum dat ging over de tijd dat mijn vader kind was. Toen woonde hij in Batavia. Dat heb ik in die tijd  regelmatig bekeken. Dat album heb ik helaas nooit meer gezien en nooit meer teruggevonden. Het kan zijn  dat het tijdens een verhuizing zoekgeraakt is. Het kan ook zijn dat het ergens bij één van mijn broers of zus op zolder ligt. Helaas hebben mijn vragen daaromtrent bij hen niet opgeleverd dat dat fotoalbum boven water is gekomen. Dat is jammer, want foto’s zeggen soms meer dan woorden. Gelukkig heb ik van andere mensen wel enkele mooie foto’s uit mijn vaders jeugd gekregen.
Ik ben op zoek gegaan naar mijn vaders verleden. Als hij op dit moment nog geleefd zou hebben zou hij ruim 110 jaar oud zijn. Leeftijdgenoten, die hem meegemaakt hebben zijn er dus allang niet meer. Dus, zeker voor die 39 jaar dat ik er niet bij was, ben ik op zoek gegaan. Ik heb foto’s bekeken, kranten gelezen en archieven bezocht. Héél veel heb ik in die bronnen gevonden. Aan de tijd dat ik er wel bij was heb ik natuurlijk veel herinneringen. Maar die herinneringen waren ook voor die jaren niet genoeg, hij had het niet vaak over zichzelf, over wat hem bewoog en ook daar ben ik naar op zoek gegaan met behulp van foto’s, kranten en archieven.

De haakjes

In dit introductieblog geef ik een overzicht van de thema’s die aan bod gaan komen in de verhalen over mijn vader.
Ik ga die verhalen vertellen met behulp van de belangrijkste levenshaakjes die ik bij mijn vader heb kunnen ontdekken. Tot nu toe ben ik uitgekomen op de volgende haakjes:

 • Ouders, broers en zus

  Deze slideshow vereist JavaScript.

 • Jeugdjaren in Indië
  OOMEDD~3
 • Schooljaren en studiejaren in Nederland
 • Sport
  4
 • Vierdaagse Nijmegen
  AANKOM~1
 • Zijn huwelijksdag
  2-REPA~1
 • Indië 1945-1950

  Deze slideshow vereist JavaScript.

 • Leven met vrouw en kinderen

  Deze slideshow vereist JavaScript.

 • Muziek en boeken
 • Werk
  0129-E~1
 • Kerk
  SCANNE~3
 • Dieren
  4-ENHA~2
 • Hoe ik mijn vader zie
  0266-E~1

Tenslotte

Dat is heel wat! Kan ik met deze verhaalhaakjes het leven van mijn vader beschrijven?
Ik ga het proberen. Misschien verdwijnt er in de loop van de tijd een haakje, misschien komt er een haakje bij.

Tot nu toe zijn deze blogs verschenen:

Samuel Johannes Cornelis Dunlop. Zijn leven beschreven in enkele verhalen. Deel 1.

Samuel Johannes Cornelis Dunlop. Zijn leven beschreven in enkele verhalen. Deel 2.

Samuel Johannes Cornelis Dunlop. Zijn leven beschreven in enkele verhalen. Deel 3.

1936. Olympische winterspelen in Garmisch-Partenkirchen. Mijn vader Sam Dunlop was deelnemer én vlaggendrager. Deel 4

1945-1950. Weer naar Indië. Over Samuel Johannes Cornelis Dunlop, mijn vader. Deel 5.

Sam Dunlop en Auk Reindersma; verloving en huwelijk. Deel 6.


Ik heb een kort foto-blog over mijn vader en mijzelf geschreven. Hierbij de link:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s